Etätöissä ulkomailla - markkinointia maailman toiselta puolen

Suomessa lumikaaoksen keskellä saattaa mieleen juolahtaa, mikäli työskentely jostain muualta käsin olisi toteutettavissa. Useissa moderneissa työpaikoissa tämä onkin nykyään mahdollista, sillä erilaiset digitaaliset kanavat mahdollistavat työskentelyn tehokkaasti ilman suurempia kompromisseja ja kommervenkkejä. Suomalaisista nykyään jo lähes 30% suomalaisista tekeekin etätyötä ja on siten yksi Euroopan kärkimaita sen osalta. Etätyö ei olekaan enää tabu, vaan suhteellisen normaali asia, joka tulee yleistymään myös tulevina vuosina. Etätöissä ulkomailla - markkinointia maailman toiselta puolen }}

Mielestäni on varsin hienoa, että maailmalle haluavan ei aina välttämättä tarvitse laittaa uraansa tauolle, vaan toimistotyöpiste siirtyy kätevästi lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa olosuhteista riippuen läppärin, paikallisen liittymän ja nettiyhteyden avulla helposti vaikkapa rantapalmujen alle.

Näin tein myös minä joulukuussa 2018, kun lähdin pitkäaikaisena haaveenani Australiaan. Maan "suhteellisen" suuresta pinta-alasta johtuen muutaman viikon lomareissu ei olisi voinut mahdollistaa kattavaa läpikäyntiä liian kiireellisen aikataulun takia. Täten otin työpaikallani puheeksi, mikäli löytyisi mahdollisuus etäillä muutama viikko Australian auringon alla ennen varsinaisen loman alkua. Näin palkattomia vapaita ei tarvitsisi turhaan käyttää ja lomapäiviä jäisi vyölle vielä loppuvuodeksikin. Samalla saisin itseenikin tarttuneen kaamospimeyden pois jaloista sekä hienon tutustumismahdollisuuden uuteen ympäristöön. Markkinointitoimistossa työ ei ole onneksi sidottu aina kiinteään työpisteeseen, varsinkin kun puhutaan lyhyemmästä muutaman viikon ajanjaksosta. Ehdotus otettiinkin meillä Harvalla ihailtavalla innolla ja lämmöllä vastaan!

Etyöreissun onnistuminen vaati tottakai ennakkosuunnittelua sekä itsenäisesti että työnantajan ja tiimin kanssa. Laadimme yhdessä muun muassa aikataulun etänä tapahtuvista työtehtävistä ja yksityiskohdista, jotta kaikki menisi mahdollisimman vaivattomasti ja suunnitellusti. Miten selvisin jaksosta ilman harmaita hiuksia?

7 vinkkiä etätyöskentelyyn ulkomailla


  1. Tee akuuteimmat asiat alta pois jo Suomessa ennen reissua, mikäli mahdollista. Näin matkan alku ei mene deadlineista stressatessa.
  2. Mieti mitä työtehtäviä voi tehdä helpoiten reissun päältä etänä ja mitkä puolestaan kannattaa hoitaa jo ennen lähtöä. Miten normaalisti fyysistä läsnäoloa vaativat työtehtävät hoidetaan ja sovitaan?
  3. Hommaa ensitilassa kunnollinen nettiyhteys ja datapaketti. Harvaa toimisto- tai asiantuntijatyötä on mahdollista tehdä ilman verkkoyhteyttä. Wi-Fi:n turvaan ei kannata missään nimessä tuudittautua yhteyksien laadun vaihtelun vuoksi ja liikkumisen vapauden takaamiseksi. Meilit ja viestit voi tarkastaa näin näppärästi vaikkapa aurinkotuolista!
  4. Hyödynnä Google Hangoutsia, Slackia ja muita vastaavia ohjelmia ja applikaatioita. Varmista, että myös kollegat sekä asiakkaat ovat niistä kartalla.
  5. Kanna vastuu työstäsi. Tulee muistaa, että työ on työtä palmujen allakin – miksi muuten työnantaja etätyöhön ulkomailla suostuisikaan. Mielestäni etätyömahdollisuuden tarjoaminen on työnantajalta aina luottamuksen osoitus. Vapaus tuo myös vastuun, kuten muussakin etätyöskentelyssä.
  6. Huomioi aikaero. Aikaero saattaa vaatia työskentelemään esimerkiksi aikaisin aamulla tai myöhään illalla, kun Suomessa on työpäivä käynnissä. Näin kävi myös minulle ja normaali työrytmi vaihtuikin luontevasti suoraan iltatöiksi.
  7. Vedä selvä raja vapaa-ajan ja työajan välille. Etätyömahdollisuus ulkomailla on monelle ainutkertainen ja hieno kokemus. Siispä rentoudu, nauti ja tutustu uuteen ympäristöön ilman työasioiden mietiskelyä, kun on sen aika. Toki inspiraatiopuuskan iskiessä saa tilanne hieman aina muuttua!

No, millaisia tuntemuksia etätyöskentely sitten herätti? Hommien tekeminen maapallon toiselta puolelta lähti sujumaan liikkeelle alusta alkaen todella mukavasti. Tähän vaikutti työrytmini, joka ajoittui ilta-aikaan aikaeron takia. Tästä syystä aloitin työpäiväni useimmiten kello 16-17 välillä paikallista aikaa Suomessa kellon ollen aikaista aamua. Näin minulle jäi vapaus liikkua ja nähdä haluamani asioita päiväsaikoihin. Tämän vuoksi etäily ei tosiaan tuntunut työltä, vaan aurinko ja uuden näkeminen siivitti iltaisin työnteon mukavaan ja rentoon vauhtiin ilman väsymystä, pimeyttä ja aikaisia herätyksiä, vaikka loppujenlopuksi työpäivät eivät itse työtehtävien kannalta eronneet juurikaan Suomessa vietetyistä työpäivistä.

Osallistuin normaalisti palavereihin etäyhteyden välityksellä esimerkiksi Hangoutsin kautta ja olin yhteydessä työkavereihini Slackin välityksellä. Parasta järjestelyssä oli ehdottomasti se, että syntyi vaivaton mahdollisuus nähdä ja kokea uutta normaalin työn ohessa. Suomessa työpäivän jälkeinen vapaa-aika meneekin harmillisen usein palautumiseen ja normaalin arjen pyörittämiseen. Huomasinkin itsessäni valtavan määrän lisäenergiaa, joka purkautui hyvänä keskittymisenä ja tehokkaana työtehtävien hoitamisena ilman stressitiloja tai väsymyksen tunnetta.

etatyopostaus

Toki etätyössä on aina huonojakin puolia - ollaanhan sitä kuitenkin irrallaan fyysisesti koko muusta työyhteisöstä. Useamman kuukauden etätyö ei välttämättä olisikaan minulle välttämättä paras vaihtoehto, vaikka en siitäkään tilanteen tullen suoraan kieltäytyisi. Myös työergonomian voi laskea miinukseksi, sillä työpisteeni vaihteli läppäriä kuumentavasta rantahietikosta hostellin rautaputkisiin punkkasänkyihin. Uima-altaalla lilluttelun ohessa työnteko voi kuulostaa maailman leppoisimmalta ajatukselta, mutta todellisuudessa asia on usein toisin. Todellisuudessa ranta tai uima-allas ei sovi työskentelypaikaksi lainkaan hiekan, muiden ihmisten touhuamisten, haasteellisen työasennon ja läppärin auringonsietokyvyn vuoksi.

Kokonaisuudessaan matkasta kehkeytyi loistava kokemus, jonka koin sopivan minulle kuin nenä päähän, reissunarkomaanihan kun olen! Uskon, että jokaisen Suomessa työskentelevän olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä piipahtaa talvisin auringon lämmitettäväksi, edes sitten hetkeksi. Vaikka voivathan kauniit talviset maisemat ja raikas pikkupakkanen olla perusteltuja syitä viettää talvi ihan vain kotona – siksi onkin vähintään mukava palata tänne aina takaisin!

- Ossian, Harvan epävirallinen etätyöreportteri