Expressionistit Tansaniassa

"Tansaniaan??" Jokainen työmatkani kohteen kuullut on ihmetellyt, miksi olemme kiinnostuneita juuri Tansaniasta, tai Afrikasta ylipäätään. Tokihan kohdevalinnan taustalla on onnekaiden sattumien kautta syntyneitä oikeita kontakteja, mutta kyllä ilman niitäkin Afrikan kehittyvät markkinat ja niistä erityisesti Tansania kiinnostavat. Olen vastannut ihmettelijöille puolivakavissani: "Kaikki on jo Kiinassa ja Intiassa." Itseasiassa olen täysin vakavissani ja tämä matka Dar Es Salaamissa on vain vahvistanut näkemystäni. Nyt ollaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan tekemässä oikeita asioita.

Expressionistit Tansaniassa

 

Annina ja Ida-Maria Annina ja Ida-Maria

Afrikkahan on sijoittajien ykköskohteita, siinä ei ole mitään erikoista. Valitettavan moni on nähtävästi halukas dumppaamaan rahansa markkinoille ja jäämään odottelemaan lopputulosta. Liian harva on valmis antamaan aikaansa ja tietotaitoaan tälle mantereelle, vaikka ympäristö on mitä kiitollisin. Markkinoinnin ja ylipäätään liiketoiminnan saralla täällä tuntuu olevan paljon tehtävissä kunhan löytää toimivan kombinaation länsimaista ja paikallista osaamista ja kulttuuria.

Matkan ensimmäinen viikko on ollut aamusta iltaan saakka täynnä promoja ja promokoulutuksia. Toimme Suomesta mukanamme kaksi team leaderiä: Ida-Marian ja Anninan. Tapasimme paikallisen Battery-promotiimin, haastattelimme kaikki ja koulutimme heille asiakaspalvelua ja myyntiä. Koulutuksen sisältö oli suomalaisen silmin hyvin perusasioita, mutta paikallisille uutta, ja se otettiin vastaan innolla muistiinpanoja tehden.

Uudet opit siirrettiin heti käyttöön kentällä. Supermarketeissa ja baareissa tehdyissä Battery-promoissa paikalliset promoottorit saivat team leaderikseen Ida-Marian tai Anninan. Battery-tiimi sai oppia esimerkin voimalla ja Ida-Maria ja Annina puolestaan oppivat paikallisesta markkinasta enemmän kuin yhdestäkään markkinatutkimuksesta ikinä voisi oppia. Lopputuloksena myynnin kasvua 200-400%. Kerronnallisesti tähän sopisi "tulokset ylittivät kaikki odotukset", mutta rehellisesti: Kyllä me tiesimme, että tämä toimisi.

Battery promotion at Shoppers Plaza

Koska uusien oppien ei voi missään kulttuurissa odottaa jäävän käytäntöön kerrasta, täytyy tänne palata pian uudestaan. Henkilökohtaisesti ei haittaa yhtään.