Jalostettu myyjärotu

Vieraskirjoittana valmennustoimisto Sitomon Johanna Lehtinen, joka on intohimoinen löytöretkeilijä. Myynti ja sen ympärillä pyörivät asiat ovat erittäin lähellä Johannan sydäntä ja hän vastaa Sitomolla asiakkuuksista.

Olen kolunnut lukemattomat määrät myyntioppaita, sparrannut kollegoiden kanssa ja kuullut satoja kertoja, etteivät suomalaiset osaa myydä eivätkä kirjoittaa myyntiopuksia.

Näihin lähtökohtiin vedoten, on minullekin väitetty, että myyjän valmentautuminen on turhaa. Tiedättekö, ”ei konkarimyyjä enää tarvi mitään uutta”, ”meidän myyjät on jo hyviä työssään”, ”ei valmentautuminen anna mitään huippumyyjälle”.

Itse haluan myyjänä haastaa nämä näkemykset

Kun tietty kokemus- ja osaamistaso on saavutettu, alkaa ihminen helposti rakentamaan itselleen tiettyjä samoja ajatusmalleja ja tapoja. Nämä vahvistuvat ajan kanssa, ja muuttuvat uskomuksiksi, jotka sitten lopulta estävät omaa kehitystä koska et ole enää avoin vastaanottamaan asioita. Onko sinullekin tuttua: ”tällä toimialalla toimitaan näin…” ”asiakkaat vaan ajattelevat niin, eivät ne ymmärrä..” ”Olen jo niin kokenut...”

Seuraavissa lauseissa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta riskejä niihin kyllä liittyy. Nämä uskomukset voivat tiedostamattaan estää kehittymisen myyjänä ja sitä kautta parempien tulosten saavuttamisen. Ne kapeuttavat ajattelua ja usein vielä hyvin salakavalalla tavalla. Uskomukset kun tuppaavat ohjaamaan toimintaamme ehkä jopa ilman, että sitä tiedostamme. Silloin ne ovat vaarallisia. Se, ettemme näe metsää puilta tai hirttäydymme toimimaan uskomusten ohjaamalla tavalla, voi hyvin olla totta myös meidän ammattikunnassamme, olemmehan tavallisia kuolevaisia. Miksi myyjän kannattaa valmentautua? Siksi, että myyjä on vain ihminen.

Tänä päivänä tiedostan itselle syöttämieni lauseiden riskit ja siksi pysähdyn välittömästi jos saan itseni kiinni moisista uskomuksista. Eteenpäin meno vaatii pysähtymisen ja sen kautta oivaltamisen. Oivaltaminen puolestaan laajentaa usein katsontakantaa, herättelee näkemään jotain sellaista mitä ei ennen ole tullut nähdyksi ja saa kyseenalaistamaan omia uskomuksia. Siksi lähtötelineisiin paluu on hyvä tehdä aika ajoin. Harvat 100 metrin huipputulokset saavat alkunsa ratakierroksen päätteeksi, kyllä ne vaativat pysähtymisen telineisiin, täyden keskittymisen ja sitten – vauhdilla eteenpäin!

Pieni harjoitus

Haluan haastaa sinut koittamaan tätä jo tänään. Mene seuraavaan tapaamiseen, tilaisuuteen tms. ilman omaa vahvaa näkökulmaasi vain kuuntelemaan! Uskon, että se mitä sen jälkeen koet havahduttaa myös sinut. Ja jos et koe suurta tunnetta, niin väitän että olet ainakin saanut tilanteesta aiempaa enemmän irti.

 

Tykkäsitkö tästä? Jaa juttu!