Joonas Budde kehittää aidosti loppukäyttäjiä palvelevia ratkaisuja

Pienestä pitäen tietokoneen ääressä istunut Joonas Budde tarkastelee teknologiaa ihmismielen kautta. Joonaksen intohimo on ihmisten käytösmallien lisäksi tutkia ja analysoida dataa, jonka kautta on mahdollista kehittää aidosti loppukäyttäjiä palvelevia ratkaisuja. Harvalla Joonas rakentaa kattavasti erilaisia verkkosivuratkaisuja sekä tukee myyntiä tuoden pöytään analyyttisen, mutta ihmiskeskeisen lähestymistapansa.

Joonas Budde kehittää aidosti loppukäyttäjiä palvelevia ratkaisuja }}

Espoosta kotoisin, Vantaalla ja Tampereella asunut, ja lopulta Toijalaan asettunut Joonas Budde viihtyy luonnon helmassa. Kesällä syntyneen lapsen lisäksi Joonaksen perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi liskoa, Pena ja Arska. Liskojengiin kuuluu vielä kolmaskin jäsen, mutta hän ei antanut lupaa nimetä itseään tätä haastattelua varten.

Vapaa-ajallaan Joonas puuhastelee mielellään omakotitalon rakennusprojektien sekä puutarhan parissa. Mies lähtee myös mielellään ulkoilemaan aina kun siihen on mahdollisuus, oli kyse sitten metsässä kävelystä, maastojuoksusta, pyöräilystä tai vaikka sienestyksestä. Työn puolesta aikaa tulee vietettyä näyttöjen edessä aivan tarpeeksi.

Haastattelin Joonaksen tätä haastattelua varten syksyllä 2021. Haastattelu toteutettiin etänä.

Moro Joonas! Millainen koulutus- tai työtausta sinulla on ja miksi hait kyseisiin paikkoihin?

Koulutukseltani olen vuorovaikutteisen teknologian maisteri Tampereen yliopistolta.

Hain opiskelemaan, koska minut oli lähes syntymästä lähtien istutettu isäni syliin tietokoneen äärelle ja tietojenkäsittely tuntui luonnolliselta valinnalta. Vuorovaikutteinen teknologia veti minua puoleensa sen ihmisläheisyyden vuoksi.

Koulun ohella tein pari vuotta verkkosivujen kehitystä. Pääasiassa tehtäväni oli tehdä verkkokaupoista asiakasystävällisempiä ja sujuvoittaa ostoprosessia.

Ihmismieli ja ihmisten toimintatavat kiinnostavat minua, ja pyrinkin huomioimaan ne kaikilla verkkosivuilla, joita rakennan. 

Mistä olet pitänyt ammatissasi ja ovatko mielenkiinnon kohteesi muuttuneet vuosien varrella?

Minusta on äärettömän mielenkiintoista tarkastella teknologiaa käyttäjien kautta. Tarkoitan tällä sitä, että ihmisten kautta teknisten ratkaisujen tarkastelu muuttaa esimerkiksi niiden toteutuksen luonnetta ja syitä. Moni käyttäjien ongelmista voitaisiin ratkaista tutkimalla heidän tarpeitaan ja kehittämällä aidosti loppukäyttäjiä palvelevia ratkaisuja.

Pidän erityisesti siitä, että voin työskennellä analyyttisella, tutkivalla otteella. Parhaiten voisin kuvata intohimoani sanoilla ‘strukturoitu luovuus’ – kehitetään siis uudenlaisia ratkaisuja ja toimintamalleja, jotka kuitenkin pohjautuvat olemassa olevaan dataan.

Millaista työtä teet Harvalla?

Harvalla teen pääosin asiakkaiden ja Harvan omien verkkosivujen kehitystä. Lisäksi olen mukana työstämässä tarjouksia tuoden pöytään analyyttisen, mutta ihmiskeskeisen lähestymistapani.

Kuinka haluaisit kehittää itseäsi työelämässä ja vapaa-ajalla?

Verkkosivujen kehittäjänä haluan kehittyä entisestään, mutta se taitaakin kuulua meidän ammattikuntaan. Työn puolesta minua kiinnostavat isommat kokonaisuudet sekä vastaavan kehittäjän rooli tulevaisuudessa. Jos nyt mennään vähän syvemmälle, niin haluan myös oppia paremmin tunnistamaan omia biaksia (ennakkoasenteita) eli mistä asioista tykkään, miksi tykkään niistä ja miten ne vaikuttavat minun ajatteluun työssäni.

Vapaa-ajallani tykkään viedä asioita ja projekteja pala kerralla eteenpäin. Ensin kokeillaan ja tehdään jotain, ja seuraavaksi tehdäänkin jo isommin ja paremmin. Pidän siitä, että saan pitkään suunnitellun ja työstetyn projektin vihdoin maaliin. Näitä käynnissä olevia projekteja minulla riittääkin kotosalla.

Mitkä arvot ovat sinulle erityisen tärkeitä työpaikalla?

Työpaikalla minulle on äärettömän tärkeää, että kaikki kunnioittavat toisiaan. Arvostan myös sitä, että työyhteisössä näkyy aito välittäminen. Haluan pystyä luottamaan työkavereihini ja tottakai haluan myös itse olla luottamuksen arvoinen. Kaiken kaikkiaan hyvät välit kollegoiden kesken ja hyvä koheesio tekevät mielestäni työpaikasta viihtyisän.

Viimeinen kysymys! Jos pääsisit järjestämään juuri sinunlaisesi pikkujoulubileet, millaiset ne olisivat?

Järjestäisin varmasti jotain vähän erilaista..

Meillä olisi kokopäivän tapahtuma, jossa lähdettäisiin keskelle kylmää ja ikävää, melko pian pimentyvää luontoa. Ei haittaisi yhtään vaikka vähän sataisikin, ulkoiltaisiin luonnon helmassa ihan rauhassa. Alkuillasta siirryttäisiin kuitenkin lämpimään tupaan, jonka kupeesta löytyisi myös sauna ja järvi. Hyvää ruokaa ja juomaa olisi myös järjestetty paikalle.

Illalla lähdettäisiin kuitenkin vielä käymään heavy rock -keikalla kuluttamaan ylimääräiset energiat juhlakansasta. Sen jälkeen palattaisiin tyytyväisinä takaisin metsään tutimaan.

Näiden pikkujoulujen teema olisi siis “ikävän kautta mukavaa”.