Kiusaamisen monet kasvot

Puhuttaessa työpaikkakiusaamisesta tarkoitetaan tyypillisesti konkreettisia rumia sanoja tai ilkeää käytöstä työyhteisössä. Tästä näkökulmasta tarkasteltuna työpaikkakiusaamista ovat haukkuminen, mustamaalaaminen ja toisen omaisuuteen kajoaminen. Tämä on kuitenkin pintaraapaisu siitä kaikesta, missä muodoissa kiusaamista työpaikoilla esiintyy. Kiusaaminen ei rajoitu hierarkiatasoihin eikä toimialaan, vaan se on valitettavan yleistä kaikentyyppisissä yrityksissä ja yhteenlittymissä.

Kiusaamisen monet kasvot

Yhdistävä tekijät kiusaamiselle on, että siihen puututaan liian myöhään tai ei ollenkaan. Jos sinua kiusataan tai tunnistat työyhteisössäsi jonkun, jota kiusataan tai joka on kiusaaja, puutu asiaan jollain tavalla. Vaikka pelottaa, niin puuttuminen on aina parempi vaihtoehto kuin leikki, ettei huomaa, mistä on kyse. Muista, että voit ilmiantaa kiusankappaleet nimettömänä. Keksityn Gmail-osoitteen tekeminen vie minuutin ja sähköpostin lähettäminen yleiseltä tietokoneelta turvaa selustan. Lähes jokaisessa kännykässä on nykyään myös äänimuistio, jota voi lain puitteissa hyödyntää. Toki aina on järkevää esiintyä omilla kasvoilla mutta toisinaan pelko tai häpeä estävät sen. Muista kuitenkin, että suurin syy kiusaamisen jatkumiseen on sen tunnistamattomuus.

Tuntuuko sinusta toistuvasti, että ...

 • Sinua kritisoidaan jatkuvasti, että teet ja toimit väärin. Toiminnassasi ei ole kertakaikkiaan mitään hyvää. Olet aina väärässä. Kehitysehdotuksiasi ei kuunnella, eikä niitä vielä eteenpäin.
 • Sinua vähätellään julkisesti muiden edessä tai sinulle huudetaan päin naamaa.
 • Tunnet, että sinua kohdellaan eriarvoisesti kuin muita yhteisössä. Kun muut tulevat töihin 5 minuuttia myöhässä, se on ok. Kun sinä myöhästyt saman verran, kuulet kunniasi.
 • Sinulle puhutaan hyökkäävästi tai sinua uhkaillaan esimerkiksi palkkaongelmilla tai jopa irtisanomisella.
 • Kun tarvitset tietoa tai apua, et saa sitä, vaikka pyydät. Joudut anelemaan samaa asiaa monet kerrat ja sama show on toistavaa. Sinusta tuntuu, että joudut ruinaamaan ja tekemään itsestäsi naurunalaisen.
 • Sinulle asetetaan tavoitteita, joita et voi realismin rajoissa tai ilman äärimmäistä stressiä saavuttaa. Saat jatkuvasti liian tiukkoja deadlinejä tai kovia myyntivaatimuksia ja sopimukset saattavat muuttua kesken projektin.
 • Sinun odotetaan työskentelevän enemmän kuin muiden ja ilman erityistä korvausta.
 • Et saa koskaan kiitosta työstäsi. Sinussa on vain vikoja, olet aina ja kaikessa huono.
 • Olet asiattomien seksuaalisten vihjailuiden tai tekojen kohde ja sinua kielletään puhumaan niistä muille.
 • Työnkuvasi ei ole sinulle selvä. Et tunne vastuitasi etkä velvollisuuksiasi.Et ole saanut kunnollista perehdytystä.
 • Joudut jatkuvasti kuuntelemaan, kun esimiehesi tai työkaverisi haukkuu sinulle toista kolleegasi.

Ennen kuin julistaudut kiusatuksi tai nimeät työyhteisöstäsi kiusaajan, tarkastele tunteitasi huolella. Voiko olla kyse väärästä tulkinnasta tai huonosta viestinnästä? Vai oliko kyseessä vain "huono päivä" -syndrooma? Mikäli kuitenkin tunnet toistuvasti edellä mainittuja tunteita, kyse voi olla kiusaamisesta. Paras tapa tehdä asialla jotain, on puhua siitä ulkopuoliselle. Josset halua puhua asiasta vielä töissä, puhu tilanteestasi puolisollesi, ystävällesi tai perheellesi. Toinen näkökulma ei ole koskaan pahitteeksi!