Laiva on lastattu uusilla ajatuksilla - 5 viikkoa toimarina

Aloitin 1.6.2018 Harvan toimitusjohtajana työskenneltyäni sitä ennen markkinointijohtajana rekrytointiyhtiössä. Lue blogistani, mitä viidessä viikossa on ehtinyt tapahtua ja millaiset ovat mietteeni arjesta hypättyäni yli 150 hengen yhteisöstä vajaa 20 hengen työporukkaan.

Laiva on lastattu uusilla ajatuksilla - 5 viikkoa toimarina

Olen ollut ennen rekrytointitaloa markkinointi- ja myyntialalla 15 vuotta yrittäjänä, suunnittelijana, kouluttajana, konsulttina ja asiakasrajapinnassa. Tunnen mielestäni kohtuullisen hyvin sekä asiakkaidemme että Harvan toimintaympäristön. Täysin uusi maailma toimarin paikalta ei siis avautunut, mutta paljon on tapahtunut 2,5 vuoden aikana. Siitä voi olla vain ylpeä! Kollegani ovat tehneet kovasti hyvää duunia, jotta eri yritykset, henkilöstö, osaaminen ja toimintamallit on saatu saman katon alle ja synnytettyä perusteet yhteiselle työkulttuurille. Ja potentiaalia riitää.

Olen äärettömän kiitollinen, että saan olla mukana tällä matkalla navigoimassa Harva-laivaa kohti suurempia meriä. Vaikka aallokko ja myrskytkin ovat isoilla vesillä isompia verrattuna sisämaan järviin, niin me olemme valmistautuneet ja varustautuneet oikeaoppisesti. Volyymin kiihkeän laajentamisen sijaan olemme keskittyneet hiomaan timanttiamme: perusprosesseja, työvälineitä, mind-settiä ja fyysisiä fasiliteetteja - muutamme ensi viikolla Valimo 21:een Pitäjänmäkeen erinomaiselle sijainnille hyvien kulkuyhteyksien päähän. 

kuva-Harva-laiva

Uskon siihen, että nyt on perusteltua keskittyä siihen, että tehdään hyvin se, missä ollaan parhaimmillaan ja varmistetaan samalla, ettei kukaa jää satamaan, kun ankkurit nostetaan. Tämä varmuus luo kasvunedellytyksiä niin, että edellytyksissä huomioidaan ennen kaikkea omat ihmiset. On paljon kivempi tehdä jotain sellaista, jolla on selkeä tavoite ja suunta. Vauhdin lisääminen ei ole koskaan tuottanut meille ongelmia. Isolla merellä jokaista tarvitaan ja kaikilla on omat tärkeät roolinsa sekä huippuyksilönä että osana huipputiimiä. Näiden työnteon edellytysten parantamiseen ja esteiden taklaamisen minäkin keskityn. Tämä koskee myös 400-henkistä promoottoritiimiämme.

Kahden viikon kuuntelusessio

Pari ensimmäistä työviikkoa Helsingin toimistollamme meni keskittyessä Harvan timantteihin, ihmisiin. Nämä juttuhetket kirkastivat omat prioriteettini. Asiantuntijayrityksessä asiantuntijuus on keskeisessä roolissa, oli se sitten suunnitteluosaamiseen tai asiakkuuksien hallintaan liittyvää. Olemme nopean kasvuloikan edessä sekä organisaation, prosessien kuin työkulttuurin näkökulmasta, joten minulle on tullut hyvin selväksi, että prioriteetit pitää olla rooleissa, yhteistyössä ja vastuissa - kaikki nämä putoavat johtamisen pelikentälle. Laas-mallille on tarvetta! Asetin itselleni ensimmäiselle kuukaudelle kolme selkeää tavoitetta ja ne ovat tässä:

  1. Muodosta näkemys, jossa oikeat ihmiset tekevät oikeita asioita

  2. Poista mahdollisimman pian väärät asiat oikeilta ihmisiltä

  3. Kasvata oikeiden ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa oikeisiin asioihin

Uusien työntekijöiden kautta tapahtuu aina kasvua ja kehittymistä, jos vain antaa mahdollisuuden uusille ihmisille ja ajatuksille. Tulen kertomaan elokuussa lisää, miten Harvassa on lähdetty kiihdyttämään esimerkiksi työyhteisömme monimuotoisuutta. Diversiteetillä on iso merkitys. Olemme olleet onnekkaita, kun löysin kevään rekrytointiperiodilla sen, mitä lähdimme etsimään: rohkeita ihmisiä rohkeine ajatuksineen. Nyt on heidän vuoronsa loistaa ja haastaa meitä! Kehittyminen pysähtyy siihen, mistä tyytyväisyys alkaa, joku viisas on sanonut. 

Liiketoiminnan muuttuminen ja laajentuminen on ihanaa, mutta pelottavaksi se muuttuu silloin, kun se pääsee yllättämään johdon. Olen ollut töissä yrityksessä, jossa yksikään päivä ei ollut samanlainen ja muutoksia toimintatapoihin tuli ennen kuin edellisiin liittyvät sähköpostit oli ehditty avatta. Niitä tuli maajohdolta, emosta, tiimiltä, esimieskollegoilta. Aivan kaikkialta. Silloin kehittyminen muuttui lopulta ahdistavaksi. Asiat eivät vain tapahdu - tai sanotaanko niin, että laadukkaasti tapahtuminen vaatii hieman etukäteissuunnittelua ja valmistelua. Rynnäkkö on joskus hyvä tekniikka, mutta lähtökohtaisesti jatkuva ryntäily paikasta toiseen uuvuttaa.

Olen kokenut sen aiemmissa töissäni, kun kaveria lähdetään juoksemaan kiinni niin pitkältä takamatkalta, ettei kiinni  saaminen voi onnistua. Se on psykologisesti kuluttavaa, ja yhteisö on nopeasti ylisuorittamisen kierteessä, eikä aikaa ei jää mihinkään muuhun kuin suoriutumiseen. Luovuus, hauskuus ja työnimu katoavat jonnekin, ja siinä samalla menee sitten ylivertainen asiakaskokemus ja jatkuvan parantamisen toimintatavat. Tehdään niin paljon tai rönsyillen, ettei ole aikaa tehdä mitään kunnolla eikä varsinkaan pysähtyä ajattelemaan.

On tärkeää olla ennakoimisen rouva (tai herra), koska ennustamaankaan ei pysty. Raportit, ennusteet ja seuranta ovat jonkun mielestä se tylsempi puoli johtajan työtä, mutta minun mielestä ne tuovat mielenrauhaa. Numerot kertovat paljon, mutteivät tietenkään kaikkea. Tässäpä yksi fokukseni kesälle: maalata eri sidosryhmille selkeä tilannekuva Harvasta vuorovaikutuksellina "yksikkönä" ja tiiminä. Äänettömät ja intuitiiviset signaalit ympärillämme kertovat valtavasti, kun niitä osaa ja haluaa pysähtyä kuuntelemaan. Tämä tarkoittaa keskittymistä ihmisiin ja heidän väliseen vuorovaikutukseen. 

Yö on niin paljon helpompi nukkua hyvin, kun tiedän, että isossa kuvassa mittarit osoittaa sinne, mihin pitääkin. Silloin tulee myös mahdolliseksi asettaa tavoitteita sekä rakentaa reittejä tavoitteisiin, kunhan ensin tietää, mitä tavoittelee, miksi se on tärkeää ja mistä lähtökohdista sinne ponnistaa. 

Ihanaa heinäkuuta, 

Päivi aka kapu