Merkkarin työpäivä

Vieraskirjoittajana Expressionin Turun seudun menekinedistäjä Minna Korpela

Merkkarin työpäivä

Olen työskennellyt menekinedistäjänä heinäkuusta 2011. Aluksi aloitin työt täysipäiväisesti kesätöinä ja jatkoin niitä opintojeni ohessa syksystä 2011. Ensin olin kesälomatuuraaja, sitten sairaslomatuuraaja ja kiireapulainen ja lopulta suuremmassa vastuussa Turun alueella. Sille tielle on jääty ja hommat jatkuvat edelleen opintojen ohessa.

Menekinedistäjänä on helppoa yhdistää työ ja opiskelu

Työn ja opiskelujen yhdistäminen on toiminut hyvin, mistä iso kiitos kuuluu työnantajalle ja työkavereille! Alunperin halusin menekinedistäjäksi ammatin joustavuuden vuoksi. Sain valita työskentelyaikatauluni oman henkilökohtaisen tilanteeni, luentojen, tenttien ja muiden menojen mukaisesti. Lisäksi kauppatieteiden opintoihini markkinointi, menekinedistäminen sekä jakeluteiden merkitys kuuluvat olennaisesti, joten halusin työtä, joka sivuaa myös opiskelujani.

Parasta työssäni on ehdottomasti se, ettei se ole aika-, paikka- tai tapasidonnaista. Työajat vaihtelevat – joskus samassa paikassa vierähtää aikaa monta tuntia, kun taas joskus työharjoittelijat ovat ehtineet ensin ja rullakot odottavat tyhjinä. Myös työpaikka ja myymälät vaihtelevat ja vaikka viikko-ohjelma olisikin samanlainen, se pysyy tuoreena vaihtelevuuden ansiosta.

Myymälöissä odottavat eri työtavat ja työkaverit. Kirjoittaessani laskeskelin, että minulla on yrityksen työporukan lisäksi kahdeksat työkaverit eri puolilla Turkua. Työtavoistakin löytyy merkittäviä eroja, vaikka myymälät kuuluvat samaan keskusliikkeeseen. Joissakin paikoissa eniten merkitsee hyllyjen ulkonäkö ja siisteys, toisessa päiväyksistä ja tuotteiden riittävyydestä huolehtiminen.

Hauskoja ja haastavia tilanteita riittää

Hauskimmat tilanteet työssäni tapahtuvat päivittäisissä kontakteissa myymälöiden asiakkaiden kanssa. Mitä enemmän vietät aikaa hyllyjen välissä, sitä enemmän kohtaat erilaisia ihmisluonteita. Keskustelut, joita ihmiset avaavat tuntemattoman ihmisen kanssa, vaikuttavat välillä aivan yliluonnollisilta. On vauvauutisia, naapuririitoja, kihtejä ja lonkkaleikkauksia. Hyllyjen välissä kohtaa todella monta erilaista maailmaa! Hauskinta on ajatus siitä, olenko itse samanlainen?

Työssäni kohtaa myös haasteita ja ongelmia, jotka liittyvät usein ennemmin ihmisiin kuin asioihin. Asioihin liittyvät haasteet on usein helposti selvitettävissä, kuten vaikkapa ongelmat tilauksissa tai tuotteissa ratkeavat yhteistyöllä osastovastaavan tai asiakasyrityksemme edustajien kanssa. Välillä haasteita aiheuttaa myös aikataulu, kun ei pysty arvioimaan, riittävätkö vuorokauden tunnit sittenkään. Ihmiset sen sijaan eivät aina suhtaudu ymmärtävästi siihen, ettei menekinedistäjä välttämättä tiedä, mistä päin myymälää löytyy niitä etikkaliemessä olevia punajuuria juuri siinä 200 gramman purkissa.

Monipuolisuus, joustavuus ja välitön palaute motivoivat

Työssäni motivoi sen monipuolisuus, sillä jokainen päivä on aina erilainen. Koskaan ei tiedä, mikä myymälässä odottaa. Menekinedistäjänä toimiessa myös palaute on välitöntä. Kun Citymarketin osastovastaava vinkkaa silmää, että hyvin meni tai asiakas tarjoaa sinulle hymyn tai kohteliaan kommentin työstäsi, on vaikea tuntea muuta kuin tyytyväisyyttä. Myös joustavuus motivoi, koska se on tekijä, joka mahdollistaa ylipäänsä menekinedistäjänä työskentelyn. On hienoa, että olen löytänyt työn, joka mahdollistaa opiskeluni suorittamisen yhtäaikaisesti ja sen, että opiskelijaelämästäni on muitakin muistoja kuin makaroni ja purkkitonnikala.

Tulevaisuudessa

Viiden vuoden päästä näen itseni edelleen Aurajoen rannalla. Olen aika päivää sitten valmistunut ja siirtynyt täysillä työelämään. Työskentelen markkinoinnin työtehtävien parissa. Elämässäni tärkeimpiä asioita ovat edelleen perhe, ystävät ja työ. Vaikka työpaikka- ja tehtävät ovat vaihtuneet, muistelen edelleen lämmöllä Expressionia ja sen tarjoamaa työmahdollisuutta nuorelle opiskelijalle.