”Mikä on toteemieläimesi?” ja muita pahoja haastattelukysymyksiä

Nykyisin Deeperin puolella vaikuttava Tatu haastatteli vuosina 2006-2007 kymmeniä ellei satoja lupaavia promoottorinalkuja. Hän oli tunnettu kiperistä kysymyksistään, joista ”mikä on toteemieläimesi” muodostui suoranaiseksi legendaksi. Kerran isossa tuotekoulutusseminaarissa asiakkaan tuotepäällikkö kysyi promoottoreilta lopuksi perinteisen (joskin useimmiten täysin muodollisen) ”onko kenelläkään mitään kysyttävää?” – kysymyksen. Koulutuksen sisältöön liittyen kenelläkään ei ollut mitään epäselvää, mutta eräs nokkela promoottori keksi kysyä: ”Mikä on sun toteemieläimes?”

”Mikä on toteemieläimesi?” ja muita pahoja haastattelukysymyksiä

Toinen paha työhaastattelukysymys on Expressionin usein käyttämä ”kuvaile itseäsi kolmella verbillä”. Kyllä, yhdeksän kymmenestä alkaa luetella adjektiiveja. Kahdeksan kymmenestä aloittaa adjektiivilla ”iloinen”. Tästä olisi helppo korjata tilanne vaihtamalla kyseinen laatusana vaikkapa teon sanoihin ”nauraa” tai ”hymyillä”, mutta moni haastateltava menee lukkoon, kun kysymykset eivät toistakaan perinteistä ”mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi” –linjaa. Perinteisiin kysymyksiin vain tuppaa saamaan perinteisiä vastauksia. Haastattelimme kerran kymmenkunta hakijaa samasta toisen asteen kaupallisesta oppilaitoksesta erästä nuorisomarkkinointitempausta varten. Kyseisen opinahjon opetussuunnitelmaan oli selvästi kuulunut haastattelutilanteiden treenaaminen, koska kaikki kymmenen juuri ja juuri täysikäistä hakijaa osasivat kertoa sujuvasti muun muassa lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteistaan.

Hämmentävimpiä tilanteita haastattelijan kannalta on, kun haastateltava ei osaa vastata edes itsestäänselvimpiin kysymyksiin. ”Miksi olisit paras vaihtoehto tähän tehtävään?” lienee melko looginen kysymys kummankin osapuolen mielestä, mutta tähänkin vastaamisessa jotkut takeltelevat. Paras vastaus olisi juuri se rehellinen totuus, jota haastateltava on kavereiden kanssa etukäteen miettinyt: ”Tää ois niin mun duuni, mä osaan ton homman ja haluisin tehdä just tollasta”. Tai sitten vähemmän rehellinen mutta käypä ”kaipaan urallani juuri tämänkaltaista haastetta”. Olipa haussa oleva tehtävä mikä tahansa, jos haastateltava ei osaa itse kertoa miksi hän olisi paras tekijä työlle, tuskin haastattelijakaan sitä keksii.

Jos tunsit piston rinnassasi, tarkasta vinkit sujuvampaan työhaastatteluun Päivi Luomasen artikkelista.

Jutun kirjoittajan toteemieläin on pöllö (lat. heimo Strigidae). Älykkäänä pidetty rauhallinen tarkkailija, joka lentää nopeasti ja äänettömästi ja raatelee pikkujyrsijät kappaleiksi sekunneissa.

Kirjoittajan Pölö-pöllö kulkee mukana matkoilla. Tässä Langkawin Pantai Cenang -rannalla.