Onko yrityksesi instagrammattava?

Vaikka yli 80 % Instagramin käyttäjistä seuraa vähintään yhtä yritystä kyseisessä kanavassa, on yksityishenkilöiden tuottama sisältö kuitenkin suurimmalle osalle käyttäjistä kiinnostavampaa ja uskottavampaa. Sisällön jakajan ei tarvitse olla henkilökohtainen tuttu, sillä tutkimuksen mukaan 76 % pitää “keskivertoihmisten” jakamaa sisältöä luotettavampana kuin yritysten. Niinpä on tärkeää, että saat asiakkaasi jakamaan brändiisi liittyviä kuvia ja kokemuksia. Tässä blogikirjoituksessa muistelemme, miten tähän on tultu, ja kerromme, miten yritykset innostavat kuluttajia kuvaamaan kokemuksiaan.

Onko yrityksesi instagrammattava?

Aitouden kaipuu voitti

Kun sosiaalinen media viime vuosikymmenellä saapui, se muutti perustavasti kohtaamamme markkinointisisällön luonnetta. "Web 2.0":n alkutaipaleella vain harva yritys osasi hyödyntää somea ja hetken ajan brändit näkyivät sellaisina, kuin ne kuluttajan käytössä olivat, brändin valvonnan ulkopuolella. Kun yritykset ryminällä tulivat mukaan uudentyyppiseen mediaan, moni brändi hyödynsi kuluttajien tuottamaa sisältöä. Verkko täyttyi "postaa oma kuvasi brändimme kanssa" -tyyppisistä kilpailuista ja yritystilien seinät kotikutoisesta sisällöstä.

Kun somen todettiinkin olevan aika valtava - ja pysyvänlaatuinen - ilmiö, brändit totesivat joukoittain, etteivät he voi antaa "brändinsä ryvettyä" näin tärkeissä kanavissa. Seurasi kiiltokuvien kausi, jonka aikana jotkut brändit menivät jopa niin pitkälle, että postasivat Instagramiin aina kolme kuvaa kerrallaan, että ruudukkoon muodostuisi täydellisiä kokonaisuuksia.

Nyt ympyrä on taas sulkeutunut. Aitouden ja samaistuttavuuden kaipuu, mikä selittää myös vaikuttajamarkkinoinnin suosiota, tuntuu olevan globaali ilmiö, ainakin länsimaissa. Mahdotonta sanoa, onko kyse spontaanista vai vastareaktiosta, mutta yhtä kaikki kuluttajat haluavat nyt nähdä "aitoja ihmisiä". He myös luottavat "keskivertoihmisten" mielipiteisiin brändeistä ja tekevät ostopäätöksiä sosiaalisessa mediassa näkemänsä vaikuttajien ja käyttäjien sisällön perusteella. Ei siis ihme, että brändit kannustavat taas käyttäjiä tuottamaan sisältöä.

UGC kiinnostaa

Mary Meekerin Internet Trends 2017 raportin mukaan käyttäjien tuottama sisältö (user-generated content eli UGC) voi tuoda jopa 6,9 x paremman engagementin kuin yrityksen tuottama sisältö. Tässä tutkimuksessa kanavana oli Facebook.

UGC.png 

Jos et siis vielä kannusta käyttäjiä tuottamaan sisältöä, nyt on korkea aika aloittaa. Jos brändisi käyttäjät ovat jo hyvässä vauhdissa, kannattaa tutkia, kummat toimivat paremmin: brändin vai kuluttajien tuottamat postaukset. Jos käyttäjien tuottama sisältö voittaa kiinnostavuudessa, reaktioiden aikaansaamisessa tai konversioissa, kannattaa brändinkin tuottamaa sisältöä tuoda kuluttajien tyylin suuntaan.

Siloitellut tuotekuvat ja kuvapankkikuvat kuluttajabrändien mainonnassa tuntuvat jo varsin vanhanaikaisilta. Ne unohtuvat nopeasti eikä niillä tehdä vaikutusta kuluttajaan. Käyttäjien tuottamaa sisältöä pidetään aidompana, luotettavampana ja paremmin tuotetta, palvelua tai kokemusta kuluttajalle kuvaavana. Vaikuttajamarkkinoinnissakin vaikuttajien tulee näyttää todellisilta käyttäjiltä, ja olla itsekin ihmisinä samaistuttavia.

Millainen yritys on instagrammattava?

Viime vuosi oli varsin haastava ostoskeskuksille ja tavarataloille ympäri maailmaa. Verkkokaupan suosio, brändien samankaltaisuus, jakamis- ja kiertotalous, konmarittaminen ja kokemusten metsästäminen tavaran sijaan toivat ostospaikkojen päättäjät takaisin suunnittelupöydän ääreen. Miten kokemustaloudesta innostuneet kuluttajat saataisiin ostopaikoille, kun tavaroiden ostaminen on kaikkea muuta kuin trendikästä?

Platform-ostoskeskus Culver Cityssä Los Angelesissa on selvinnyt nopeasti muuttuvassa ympäristössä todennäköisesti kahdesta syystä:

  1. Platform tarjoaa ennenkaikkea paikan viihtyä. Ei siis "paikkaa viihtyä ostostenteon välissä" vaan "paikan, jossa viihtyy, ja ostoksia voi tehdä, jos haluaa." Tarjolla on ulkopuutarha, ilmaisia joogatunteja, työtilaa etäilijöille ja nousevien kokkien ravintoloita.
  2. Kaksivuotias ostoskeskus suunniteltiin erityisesti instagrammattavaksi. Kuvien ottamiseen ja jakamiseen kannustaa esimerkiksi paikallisen taiteilijan tekemä 24-metrinen seinämaalaus.

Kuluttajille, jotka janoavat elämyksiä ostosten sijaan, ostamisesta täytyy tehdä elämys.

Muistatko, kun muutama vuosi sitten joissain hienostoravintoloissa kiellettiin ruoan kuvaaminen? Perusteluna oli ruoan jäähtyminen ja ruokailuelämyksen häiriintyminen. Kelkka on kääntynyt nopeasti, sillä nyt ravintolat panostavat erityisesti ruoka-annosten ulkonäköön asettelua ja astioita myöten ja huolehtivat jopa kuvaamiseen riittävästä valaistuksesta ravintoloissa.

Entä muistatko, kun lapsuudessamme museoissa ei saanut kuvata? Nyt museot tarjoavat omia hashtagejaan näkyvillä paikoilla. Kuka haluaisi missata moisen ilmaisen markkinoinnin? Yhä useammassa paikassa saa pienen alennuksen näyttämällä paikasta tehdyn somejaon, tai että seuraat heidän somekanavaansa (milloin itsekin todennäköisemmin julkaiset brändiin liittyvää sisältöä).

Näyttökuva 2018-01-11 kello 10.11.29.png

Yhdysvaltojen jäätelömuseot (kuva yllä Googlen kuvahausta) eivät ole oikeastaan museoita, vaan Instagram-leikkikenttiä. Jokainen pinta lattiasta seiniin on suunniteltu näyttämään upealta Instagramissa, unohtamatta kunnollista valaistusta.

Postaan, siis olen.

Millenniaalit ja Z-sukupolvelaiset haluavat jakaa elämäänsä sosiaalisessa mediassa. Vakuuttavat somekanavat saattavat vaikuttaa jopa työpaikan saantiin tänä hypervisuaalisena aikana, joten tarjolla on nykyisin jopa Instagram-konsultteja.

Käyttäjien kannustaminen sisällöntuotantoon tarkoittaa tietysti myös sitä, että negatiivisiakin kokemuksia tulee jakoon enemmän. Silloin tällöin brändi saattaa joutua tulipalonsammutukseen, mutta jos luottamussuhde brändiin on pääsääntöisesti vahva, positiivinen sisältö peittää pian negatiivisen alleen. 

Edullisin markkinointipanostus, minkä B2C-yritys voi tehdä, saattaa olla parempien lamppujen asentaminen. Jos kaipaat muita vinkkejäsovithan 30 minuutin etätapaamiseen kanssamme!

Varaa 30 minuutin maksuton markkinointikonsultaatio  Saat vinkkejä ja ideoita yrityksesi markkinointiin. Varaa juttutuokio