Promootiotyö opettaa monia taitoja - kannattaa kokeilla!

Tein ensimmäisen promootiokeikkani vuonna 1998, lähes 20 vuotta sitten. Sen jälkeen olen kiertänyt keikoilla ympäri Suomen promoten milloin mitäkin: tulostimia, kameroita, kivennäisvettä, limsoja, jäätelöä, uutuuspuhelimia ja -televioita, kauneuden- ja hiustenhoitotuotteita, lastentarvikkeita ja kuntosalipalveluita. Mitä olen oppinut ja miksi promotyötä kannattaa ainakin kokeilla, selviää blogista!

Promootiotyö opettaa monia taitoja - kannattaa kokeilla!

Suurin anti promootiotyöstä on ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitojen kehittyminen. Toisten kanssa oleminen, vaikuttaminen, argumentointi, spontaani kohtaaminen, toisen pahaan mieleen vastaaminen, empatia, yhteistyötaidot, kaupallinen ajattelu, suostuttelu, ennakkoluulojen vähentäminen... Listaa voi jatkaa loputtomiin. Nämä ovat taitoja, joita opiskellaan edelleen yllättävän vähän korkeakouluissamme, ja siksi on ollut tosi hienoa päästä oppimaan ihmistyö käytännön kautta.

Uskon että olen kasvanut vuorovaikutusammatissa enemmän kuin missään muussa duunissa. Lopulta elämässä on kyse 99-prosenttisesti muista ihmisistä, ei minusta, ja tätä muiden kohtaamista, ymmärtämistä ja innostamista promoottorina ja promoottoritiimin esimiehenä on saanut treenata hyvin nuoresta asti.

Moderni työelämä kulminoituu ihmisten väliseen ymmärrykseen, yhteistyöhön ja yhteisen merkityksen löytämiseen ja viestintään.

Käytännön promootiotyöstä on jäänyt minulle aivan ihania ystävyyssuhteita, ja niillä suhteilla on ollut iso merkitys mm. siihen, että lähdin yrittäjiksi. Olen onnellinen, etttä saan työskennellä niiden ihmisten kanssa, joihin voi kaikissa tilanteissa luottaa ja jotka ymmärtävät markkinointitoimialan kiemurat. Kaverin kanssa on hauskempaa, pätee ainakin Harvan tapauksessa. Yhteisen ideologian jakaminen on oman tekemiseni perusta. Sanoitimme ideologiamme ensimmäisen kerran maaliskuussa 2005:

Me luomme yhdessä asiakkaamme kanssa kaupallisia kohtaamisia, jotka hyödyttävät sekä myyjää että ostajaa

Vaikka käyttämämme terminologia ja ratkaisut siihen, että visiomme jalkautuu asiakkaiden kanssa ovat hieman muuttuneet yrityksen olemassaolon, viimeisen 13 vuoden aikana, niin visiomme yhdistää edelleen.

Miksi kannattaa ainakin kokeilla promootiotyötä?

Promootiotyö on monella tavalla tosi palkitsevaa mutta tässä vielä listaus niistä asioista, jotka minua ovat erityisesti motivoineet. Ehkäpä näistä löytyy myös sinun kannusteesi?

05_2018_irobot_itis-12-Edit

 

1 Paras porukka

Promoottorin työ on itsenäistä, joten on todella tärkeää, että promoottorit hitsautuvat yhteen keikoilla ja keikkojen välillä sekä ymmärtävät, että myös asiakkaat ovat osa työporukkaa. Kollegoista on suuri tuki ja apua esimerkiksi, kun mietitään myyntispiikkejä, jaetaan substanssiosaamista sekä käydään läpi asiakaspalautteita. 

2 Erilaiset asiakkaat

Promoottorina teet paljon liikkuvaa työtä, joissa työn tekemisen paikka, ajankohta ja ympäristö vaihtelee. Kohtaat erilaisia ihmisiä eri puolilla Suomea, ja joskus myös ulkomailla. Pääset kuulemaan uskomattomia tarinoita, näkemään kohtaloita ja oppimaan elämää. Asiakkaat ovat erittäin hyviä kertomaan myös syistä ostaa tai olla ostamatta, ja kuuntelemalla herkällä korvalla asiakkaita, saat myyntityön lukuisia argumentteja.

3 Verkostot

Mikäli mielit markkinointi- tai myyntialalle töihin myöhemminkin, niin promootiotyö on erinomainen keino oppia tuntemaan alan ihmisiä ja työllistäjiä. Harvalta hankitun kokemuksen turvin moni on jatkanut meiltä töihin asiakkaan puolelle myynti- tai markkinointitiimiin, osa tekee meille vakituisempaa työtä ja osa entisistä työntekijöistämme on palveluidemme ostajia tai kumppaneitamme.

05_2018_synsam_kamppi-18-Edit

4 Asiakaspalvelu- ja myyntialan kokemus

Merkittävälle osalle työntekijöitämme Harva on ensimmäinen "enemmän oman alan työpaikka" mansikanpoiminnan tai Mäkkärin kassan jälkeen. Promootiotyön suurin ero esimerkiksi perinteiseen kassatyöhön on vastuullisuuden ja itsenäisyyden määrä. Koska promootioita järjestetään eri paikoissa messuilta myymälöihin, on promootiotiimin vastuulla  asiakaskohtaamisen lisäksi kohtaamisten puitteiden varmistaminen. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että ollaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, piste on kasassa ja näyttää hyvältä, tuotteet on esillä kuten sovittu ja kaupassa on hyvä fiilis henkilökunnan suuntaan. Tärkeä promoottorin  työtehtävä on myös kohdata myymälöiden henkilökuntaa ja luoda hyvää suhdetta sidosryhmien kanssa. Kiertueilla promootiotiimi voi olla vastuussa koko promokokonaisuudesta sisältäen siirtymät, kalustot, tavaratsekkaukset, majoitusjärjestelyt, promootiopisteen purun ja kasauksen sekä valokuvat raporttiin. 

hp-omen-promootio

 

5 Koulutukset ja oppi

Promoottorina pääset kasvattamaan osaamistasi monista tuotteista ja palveluista toimialasta riippumatta, jos niin tahdot! Opit myös ihmisten kohtaamisesta, asiakaskokemuksesta, retail-markkinoinnista, B2B-ympäristöstä, messutoiminnasta, pr:stä sekä jopa somemarkkinoinnista. Somemarkkinointia pääsee tekemään mm. silloin, kun Harva on tarjonnut asiakkaalle kokonaispalveluna promootioiden esi- ja jälkimarkkinoinnin, ja  promoista tehdään postaukset somekanaviin. Lisäksi saat asiakkailtamme tuotekoulutuksia, ja myynti- ja kohtaamiskoulutusta Harvalta.

Mikäli promootiotyö alkoi kiinnostella, niin lue lisää rekrytoinnista ja työstä täältä, ja jätä hakemuksesi Harvan jengiin jo tänään! Harvalla on parhaat tekijät. Oletko sinä yksi heistä?