Snapchat Memories ja somesisällön sensurointi [Somen kuumimmat vkt 26 & 27]

Tällä viikolla aiheinamme mm. Snapchat-palvelun luonnetta ravisutteleva Memories-toiminto, Facebookin uutisvirran muutos sekä huhumyllyn käynnistänyt WhatsAppin uusi päivitys. Lisäksi pohdimme seuraavia aiheita: saako lapsesta julkaista tunnistettavia kuvia someen, missä kulkee valikoivan sensuurin ja toisaalta väkivaltaisen sisällön karsimisen raja somessa sekä sitä, mihin asti mediataloilla on oikeus jakaa julkisuuden henkilöiden omille sometileilleen julkaisemaa sisältöä ilman erillistä lupaa.

Somen kuumimmat viikoilta 26 ja 27.
Snapchat Memories ja somesisällön sensurointi [Somen kuumimmat vkt 26 & 27]

Facebookin uutisvirtaan enemmän käyttäjien, vähemmän yritysten sisältöä 

Kaipaatko enemmän ystäviesi, vähemmän yritysten sisältöä Facebookin uutisvirtaasi? Samaa asiaa kaipaa niin moni muukin käyttäjä, että Facebook ilmoittaa blogissaan tekevänsä muutoksia uutisvirrassa näytettävään sisältöön. Tulevaisuudessa käyttäjien pitäisi nähdä enemmän heidän kavereiden julkaisemaa, tykkäämää, kommentoimaa ja jakamaa sisältöä, ja puolestaan vähemmän suoraan yritysten julkaisemaa sisältöä. Mikäli käyttäjät jakavat jo nyt aktiiviseen yrityssivustosi sisältöä, ei muutos tule vaikuttamaan merkittävästi julkaisujesi orgaaniseen näkyvyyteen. Mutta jos sisältöjesi näkyvyys perustuu pitkälti vain niiden julkaisuun, saatat huomata pienen laskun orgaanisessa näkyvyydessä. Lisää aiheesta ja Facebookin uutisvirtaa koskevista arvoista voit lukea myös yhtiön toisesta blogikirjoituksesta.

WhatsAppin päivitys käynnisti huhumyllyn

Huhumylly pyörähti käyntiin, kun WhatsAppin beetatestiversiosta ilmestyi alustavia kuvankaappauksia. Uudistus tuo tullessaan isompia emojia ja mahdollisesti myös musiikin jako-ominaisuuden. Käyttäjien olisi mahdollista jakaa musiikkia omasta kirjastostaan tai jopa Apple Musicin kautta. Myös ryhmän muodostamisen voisi muuttua helpommaksi avoimen linkin avulla, jonka voi myöhemmmin poistaa ja ryhmän voi muuttaa suljetuksi.

Vielä ei ole selvää, mitkä näistä ominaisuuksista ovat tulossa käyttäjille asti, ja missä aikataulussa. WhatsAppissa puhaltaa kuitenkin selvästi taas uudistuksen tuuli. Ensimmäisenä muutoksista uutisoi Teknavi ja asiaa pohti myös Marmai.

Lähde: http://teknavi.fi/elektroniikka/whatsappin-tulevia-ominaisuuksia-paljastui

Twitter kokeili livestreamausta

Twitter kokeili livestreamausta ensimmäisen kerran Wimbledonista lähettäen kommentteja ja uusintoja pelitilanteista. Itse livematsin näkemistä varten piti edelleen kääntää ESPN:n kanavalle. Mainoksiakaan ei lähetyksiin vielä myyty, vaikka jatkossa Twitter aikoo kaupallistaa livestreamit, kertoi AdAge.

Snapchatiin Memories-toiminto

Enää ei tarvitse pelata screenshottien kanssa, sillä Snapchat on lisännyt palveluunsa Memories-osion, johon käyttäjät voivat säästää snappeja. Sen jälkeen niitä voi editoida, lähettää eteenpäin ja hakea yksinkertaisilla hakusanoilla. Muisto-osio myös tekee Facebookin tapaan nostoja tallennetuista snapeista vuoden takaa, uutisoi AdAge. Memories pitäisi saadaan käyttöön kuukauden sisällä.

On mielenkiintoista seurata, kuinka somepalvelut kopioivat toistensa ominaisuuksia ja miettiä, kuinka lähelle toisiaan ne lopulta tulevat päätymään. 

Älä postaa tunnistettavia kuvia lapsista someen

Kerroimme aiemmin, kuinka Belgian poliisi otti kantaa lasten kuvien julkaisemiseen sosiaalisessa mediassa. Nyt saimme selväsanaiset ohjeet myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton lakimieheltä: Vanhemmat eivät omista oikeuksia lastensa yksityisyyteen, eikä tunnistettavia kuvia lapsista saisi näinollen julkaista sosiaalisissa medioissa. Yksiselitteisestä, mutta silti paljon keskustelua herättäneestä asiasta kertoi Ilta-Sanomat.

Sensuuria vai väkivallan karsimista? 

Kun aletaan puhua 1,6 miljardia käyttäjää ympäri maailmaa kattavissa somepalveluissa leviävistä väkivaltaisista videoista, ollaan aina hyvin aran aiheen äärellä. Missä kulkee raja tietyn puolen valitsevan sensuroinnin ja toisaalta yleisen väkivallan karsimisen välillä? Facebookin ja YouTuben kaltaiset isot yhtiöt eivät aiheen arkuuden vuoksi uutisoi aiheesta itse, mutta asia puhuttaa jatkuvasti erinäisissä medioissa. Viime viikkoina medioissa on puhuttanut muun muassa isojen somepalveluyhtiöden ISIS-videoiden sensurointi, tummaihoisen miehen ampumistapaus Yhdysvalloissa ja Israelin poliisin ja puolustusministerin suhtautuminen Facebookissa näytettävään sisältöön.

Sisällön karsimisen ja seunsuroinnin välinen raja tuntuu olevan veteen piirretty viiva, ja asia tulee olemaan tulevaisuudessa varmasti yksi sosiaalisen median puhuttavimmista aiheista.

Mainonnan eettinen neuvosto huomautti Läppävikaa

Mainonnan eettinen neuvosto antoi huomautuksen United Screensin tubettaja Läppävikalle, uutisoi MarMai. Vaikka videon kerrottiin olevan Activisionin sponsoroima, ei siitä neuvoston mukaan käynyt tarpeeksi selvästi ilmi, että kyseessä on mainos. Lisäksi nuorille suunnatussa videossa kiroiltiin.

Räikkösille riitti mediasisällön varastaminen

Suomen Kuvalehden Mediaansekaantuja nosti keskusteluun varsin mielenkiintoisen casen. Iltapäivälehdethän ovat viime vuosina käyttäneet julkkisuutistensa lähteenä lähes yksinomaan julkkisten omia sometilejä. Käytäntö ei toki kerro kovin korkeasta journalismin tasosta, mutta on periaatteessa juridisesti ok, kunhan alkuperäiseen lähteeseen (jonka toki pitää olla julkinen) viitataan vain tekstilinkillä. Upotuskuvien avulla kuvien "yleisön saataviin saattaminen" ei kuitenkaan ole hyväksyttävää, muistuttaa Tekijänoikeuksien tiedotus- ja valvontakeskuksen lakimies. Asia nousi julkisuuteen Kimi Räikköstä ja Minttu Virtasta edustavan juristin medioille lähettämästä kirjeestä.

Lataa sosiaalisen media opas