Toinen ihminen maailmassa: Trikkaaja Veli-Matti Saarelan uskomaton volttivideo

Tamperelainen Veli-Matti Saarela on Parsifal-shown nimiroolissa ja yksi HP Suomen HPSters-projektin Brand Ambassadoreista. Olemme tunteneet Veli-Matin kanssa jo useamman vuoden ja olen jaksanut ihailla nuoren miehen sinnikästä harjoittelua ja lavakarismaa.

Toinen ihminen maailmassa: Trikkaaja Veli-Matti Saarelan uskomaton volttivideo

HP Kesäkiertueella sain kunnian haastatella Veli-Mattia, ja hän mainitsi haastattelumme ohessa harjoittelevansa erästä "mahdotonta" temppua. No tässä videolla nyt sitten sen näette. Kyseistä videota on jaettu Facebookissa yli 70 000 kertaa sen ilmestyttyä kaksi tuntia sitten.

Temppu saattaa näyttää ihan tavalliselta trikkaajien puuhalta, mutta kun ymmärtää, että kyseessä on tuplavoltti kokokierteellä yhdeltä jalalta, temppu alkaa kuulostaa melko haastavalta. Veli-Matti kehitti tempun vuosia sitten, mutta hän totesi sen liian vaaralliseksi. Paikat olivat rikki joka kerta, kun temppua oli yrittänyt. Kun australialainen trikkaaja Tim Farley toteutti tempun vuosi sitten, ei suomalaismies voinut jättää temppua kokeilematta. Eilen hyppy viimein onnistui ja ilo oli sen mukainen. Vitsi muuttui lopulta realismiksi.

Mitä on trikkaus?

Trikkaus syntyi 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun yhdysvaltalaisissa karatepiireissä. Harrastavat ja kilpailijat alkoivat keksiä ja liittää muiden lajien akrobaattisia liikkeitä synnyttäen nähtävyyttä liikesarjoihinsa. Trikkauksessa yhdistyvät taistelulajit, voimistelu ja break dance. Trikkausta voi ihastella yli 21 esiintyjän produktiossa Tampere-talon isossa salissa järjestettävässä Parsifal-showssa 4.4. ja 5.4. pääsiäisen aikaan. Muunmuassa K-Plussa-kortilla sekä tankotanssija Henriikka Roon kautta saa lippuja hieman edullisemmin.

Parsifalin teaservideo

Tampere-talossa 4.4. ja 5.4. järjestettävä Parsifal on maailman ensimmäinen trikkaukseen pohjautuva teos. Trikkausta on käytetty mausteena Broadwayllä ja Hollywood-leffoissa, mutta Parsifal on ensimmäinen esitys, joka pohjautuu trikkaukseen, ja muut elementit ovat tukemassa liikettä ja esitystä. Trikkaus on maailmalla kovassa nousussa, ja Unito on Facebookissa maailman seuratuin trikkausryhmä ja Veli-Matti “Vellu” Saarela suosituin trikkaaja.

Unitoa on maailmalla pidetty mielenkiintoisena, sillä ryhmä on vienyt lajia aktiivisesti esittävän taiteen suuntaan, pois suljetuilta saleilta. Unito on tuonut urheilusuorituksen rinnalle viihteellisiä ja taiteellisia elementtejä, mikä on synnyttänyt kokonaan uuden tava trikata. Lajin näyttävyyden lisäännyttyä trikkausta alettu opettaa nykyään myös sirkuksissa (esimerkiksi Circus Helsingissä) sekä ulkomailla erilaisilla festareilla ja tapahtumissa. Unitolaiset käyvät opettamassa trikkausta säännöllisesti myös maailmalla.

Bahrainissa trikkauskeikalla, tuomarina Red Bullin tapahtumassa

Unito esiintyy säännöllisesti erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa ympäri maailmaa. Tammikuun 2015 alussa Saksan Verdenissä olleessa esityksessä katsojia oli noin 2500 ja unitolaiset päätyivät myös paikalliseen “Sport & Schau” -lehteen. Myös viime vuoden lopulla Bahrainissa järjestetty esitys saavutti suuren suosion.

Uniton arvostuksesta maailmalla kertoo myös se, että unitolaisia kutsutaan kilpailemaan ja tuomaroimaan trikkauksen huipputapahtumia. Vuonna 2014 Veli-Matti Saarela oli Koreassa järjestetyssä arvostetussa Red Bull Kick it 2014 -tapahtumassa tuomarina.

Myös tulevana keväänä unitolaisia nähdään tuomaroimassa kansainvälisiä kilpailuja, tällä kertaa Norjassa järjestettävässä “Battle of Norway gathering” -tapahtumassa, jossa tuomarina toimii Uniton perustajajäsen ja Parsifalin pääkoreografi Heikki Järvinen.