Yövuorossa ei jaksa ikuisesti

Yrittäjyyden ja projektiluonteisen työn luonteeseen kuuluu hommien paiskiminen toisinaan kellon ympäri. Parhaistakin varokeinoista huolimatta osa projekteja alkaa kiireessä ja ne päättyy kiireessä. Niin ei pitäisi olla, mutta on silti. Aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan.

Yövuorossa ei jaksa ikuisesti

Haastatellessani ja kirjoittaessani sisältöjä erään asiakkaan sidosryhmälehteen olen huomannut, ettei kukaan muukaan nuku alkavalla sesonkikaudella. Iltamyöhäisellä saapuvat sähköpostit saavat jatkoa välittömästi aamulla, ja lyhyellä matikalla laskettuna niiden välillä ehtii nukkua 5 tuntia. Jos edes nukkuu. Suurin osa ei pärjää tuollaisella unen määrällä, mutta hetken kestää melkein mitä tahansa. Ihmisvartalo on uskomattoman mukautuvainen. On vain oltava tarkkana, että osaa lopettaa ympäripyöreän ylityöskentelyn, kun projekti päättyy. Ylisuorittamiseen jään koukkuun.

Virheitä ja vinoilua

Kun tekee töitä jatkuvasti jaksamisensa rajamailla, pää hajoaa ennen pitkään. Myös onnettomuuden riskit kasvavat. Työviihtyvyyskään ei ole huippuluokkaa, koska ärtyneisyys, aloitekyvyttömyys ja keskittymisvaikeudet vaivaavat. Kroppa käy pian ylikierroksilla, eikä uni tule, vaikka haluaisi nukkua. Kun illalla viimeiseksi miettii työasioita, on luonnollista, ettei keho pysty valmistautua lepotilaan. Sitten pyöritään aamuun asti valveilla, koska ei nukuta. Tai nukuttaa muttei pysty nukahtamaan. Kiusaus tarttua koneeseen tai kännykkään unettomina hetkinä on suuri. "Sama se kai on, vaikka tekis töitä kerta valvoo". Ja aamulla väsyttää vietävästi. Peilistä tuijottaa punaiset särkisilmät ja niiden alla roikkuu mustat Siwan muovikassin kokoiset silmäpussit. Päätäkin särkee ja sapettaa. Niskaa jomottaa, jalka ei nouse, tavarat ei pysy käsissä, kanssaihmiset ottavat pannuun ja ahdistaa.

Ei jaksa, ei pysty

Kukaan ei jaksa yövuorossa ikuisesti, mikäli tekee myös päivävuoroja samanaikaisesti. Lepo on erittäin tärkeää sekä työviihtyvyyden että työturvallisuuden kannalta. Väsyneillä aivoilla virheiden määrä moninkertaistuu ja unen rajamailla pyöriessään saattaa aiheuttaa huolimattomuudellaan jopa toisen ihmisen menehtymisen. Ja toisin kuin voisi ajatella, edes markkinointialalla ei väsyneenä ole turvallista. Vaikkei tätä duunia voi verrata lennonjohtoon tai mikrokirurgin työhön, niin kyllä asiakastyössä joutuu autoa ajamaan. Mikään ei ole yhtä kurjaa kun startata hämäränä talviaamuna liukkaalle tielle kiireessä ja väsyneenä. Selkeää surmanloukkuainesta.

Työnteko väsyneenä on myös tehotonta. Kaikki aika menee siihen, että ravaa kolmiota kahvinkeittimen, työpisteen ja vessan välillä. Ja niin karvas totuus kuin se onkin, pysyvästi virkeäksi ja elinvoimaiseksi tulee vain levolla. Ei energiajuomilla eikä kofeiinipillereillä.

- Päivi