Yritysvideosta tulee kallis, kun se jää katsomatta

Sanotaan että vuosi 2015 on videon vuosi markkinoinnissa. Tämän ajatuksen vahvistaa jo pelkästään kokemuksemme siitä, millaisia toteutuksia asiakkaamme haluavat tehdä osana kampanjoitaan. Viimeisen vuoden aikana olemme olleet konseptoimassa, tuottamassa, käsikirjoittamassa, markkinoimassa tai jakamassa enemmän videoita kuin koko 10-vuotisen historiamme aikana ikinä aiemmin. Videot löydät tämän postauksen lopusta hintaluokkiin alle 1000 euroa, alle 5000 euroa ja alle 10 000 euroa jaoteltuna.

Yritysvideosta tulee kallis, kun se jää katsomatta

Luin Videolle.fi:n blogista hyödyllisen artikkelin, jossa lueteltiin 10 syytä ottaa video osaksi sisältömarkkinointia. Moni näistä syistä sopi erityisen hyvin kuluttajamarkkinointibisnekseen, mutta yhtä lailla video sopii osaksi B2B-palveluntarjoajan sisältömarkkinointiratkaisua.

Expression onkin ollut tavalla tai toisella toteuttamassa kymmeniä videoita joko markkinointitoimiston roolissa, kaupallisena suunnittelijana, tuottajana, käsikirjoittajana tai konseptoijana. Tekemisen ohessa olemme oppineet ymmärtämään entistä paremmin videon sielunelämää osana markkinoinnillista konseptia. Olemme vieläkin paremmin oppineet, millainen video sopii mihinkin tarkoitukseen ja mitä eri tasoiset tuotannot suurin piirtein maksavat. Mantra "video on niin kallista tehdä" ei mielestäni pidä paikkansa, sillä kumppanimme pystyvät tuottamaan laadukasta videota järkevillä hinnoilla ja hyvin ketterästi.

Kuten Videolle.fi:n ammattilainen totesi: "katsomaton video on kallis". Tällä hän viittasi siihen, ettei kannata ajatella ainoastaan videon tuotantokustannuksia, vaan tärkeämpää on, mitä arvoa ja hyötyä video tuo asiakkaalle, brändille ja markkinointikampanjalle. Näin suunnittelijan näkökulmasta sanottuna, on olennaista kiinnittää huomio kokonaiskampanjan ja konseptin sunnitteluun kuin yksittäiseen videoon. Videon tekoa miettiessä on fiksua hahmottaa videon roolia markkinointiprosessissa ja asiakaskokemuksen luomisessa mutta myös videon levittämistä eri kanavien avulla. Tässä me autamme. Toisinaan joudumme muistuttamaankin, että jokainen tuhansista julkaistuista videoista ei ole "viraalihitti, joka leviää itsekseen". Itse asiassa hyvin harva on. Videon leviämistä voidaan tehokkaasti edistää sosiaalisen median tekemisillä, C2C-verkostot aktivoimalla sekä maksetulla mainonnalla. Tärkeää on ennen kaikkea itse videon sisältö. Ihmiset rakastavat tarinoita, ja tässä video toimii erittäin hyvin.

Lopuksi listaan vielä muutamia videotyyppejä, joita olemme olleet suunnittelemassa viimeisen vuoden aikana.

 • Brändivideo
 • Tuotevideo
 • Palveluvideo
 • Tapahtumavideo
 • Koulutusvideo
 • Sisäinen video
 • Tiedotevideo
 • Viraalivideo
 • Haastattelu- tai reportaasivideo
 • Grafiikkavideo
 • Koostevideo
 • Sisäiseen dokumentointiin tarkoitettu video
 • Mobiilivideo
 • Mainosvideo
 • Somevideo
 • Huumorivideo

Onko video kallis?

Videon kustannuksia laskiessa on hyvä muistaa, että video tulee kalliiksi, mikäli kohderyhmä ei näe videota. Myös virheellistä tietoa sisältävä video tule taatusti kalliiksi. Lopuksi haluan hahmottaa vielä kahden videotuotannon avulla hinnan suhteellisuutta. Vertaillaan yritysvideoita Aatami ja Beetami, jotka ovat molemmat maksaneet asiakkaalle 6000 euroa + alv 24 %.

Aatami-videosta tuli sekä markkinointitoimiston että ostajan mielestä varsin mukiin menevä. Asiakas oli tyytyväinen videoonsa, mutta valitettavasti video ei ole päässyt oikeuksiinsa siinä tarkoituksessa, mihin se oli tarkoitettu, osaksi bränditarinaa ja ennen myyntipresentaatiota näytettäväksi. Video oli näytetty asiakkaan omille työntekijöille mutta silloinkin pieneltä ruudulta ja äänet minimissä. En edes viitsi kirjoittaa, minkä verran pelkkä musiikki ja voice over maksoivat. Videota on katsottu Youtubessa muutamia satoja kertoja. Kukapa sitä katsoisi, kun ei kukaan tiedä videon olemassa olosta. Tämä case oli oiva esimerkki siitä, kuinka video voi tulla kalliiksi. Onneksi videoidea sentään kestää aikaa, joten toivoa ei ole kokonaan menetetty. Tosin ajattomasti tehty videokin vanhenee tyylillisesti melko nopeasti.

Beetami-videosta tuli upea ja sekä asiakas että markkinointitoimisto olivat erittäin tyytyväisiä. Video ladattiin valmistumisen jälkeen asiakkaan intraan, ja yrityksen työntekijöistä 85 % katsoi videon, koska aihe kiinnosti ja sisältö oli hyödyllinen. Lisäksi videon ympärille rakennettiin markkinointikonsepti loppuasiakkaille, ja video nostettiin näyttävään rooliin osana somea. Videon katseluun ohjattiin Youtube-mainonnalla ja suosittujen kuukausikirjeiden kautta. Tällä hetkellä videota on katsottu 28 000 kertaa ja se on saanut runsaasti "peukkuja". Suoralinkki videoon roikkuu myös jokaisen työntekijän sähköpostin allekirjoituksessa, minkä lisäksi videota on buustattu sosiaalisessa mediassa maltillisella budjetilla. Esimerkeistäni ei ole vaikea päätellä, kumpi videoista on maksanut suhteessa enemmän, eihän?

Expressionin videon vuodet 2013-2015

HP Kesäkiertue

Asiakas: HP Suomi, Kingis, KILROY Finland
Konsepti: HP Kesäkiertue
Hintaluokka: alle 1000 € + alv

Mindventure-valmennuksen tapahtumavideo myyntiin

Asiakas: Sitomo Oy / Deeper Oy
Konsepti: Your Mind. Your Venture.
Hintaluokka: plus 8000 € + alv

Your venture has begun from Mindventure on Vimeo.

Primoceler, brändivideo kansainväliseen markkinointiin

Asiakas: Nanolaserhitsausyhtiö Primoceler
Konsepti: We are Primoceler.
Hintaluokka: plus 5000 € + alv

ALSO Expo, tapahtumavideo Suomen suurimmasta ICT-tapahtumasta

Asiakas: ALSO Finland
Konsepti: ALSO Expo is here again.
Hintaluokka: plus 5000 € + alv

Greli Salad Bar, webisode, screen-mainos myymälään

Asiakas: Greli Salad Bar
Konsepti. Raaka-aineita rakkaudella.
Hintaluokka: plus 1000 € + alv

ALSO Expo, Jonas Kjellberg -henkilöhaastattelu @Tampere-talo

Asiakas: ALSO Finland
Konsepti: Jonas Kjellberg
Hintaluokka: plus 1000 € + alv

Mars Finland, Uncle Bens -promootiodokumentaatio

Asiakas: Expression
Konsepti: 13 000 kiloa riisiä
Hintaluokka: plus 1000 € + alv

HP Suomi - Värikiertue 2014

Asiakas: HP Suomi
Konsepti: HP Värikiertue
Hintaluokka: plus 5000 € + alv

Niin joo, ja ne syyt videon hyödyntämiseksi sisältömarkkinoinnissa löytyvät täältä!

Haluatko kuulla lisää?

Expressionilta löytyy apu videotuotannon ja -markkinoinnin kaikkiin vaiheisiin.

Varaa 30 minuutin maksuton markkinointikonsultaatio Saat vinkkejä ja ideoita yrityksesi markkinointiin. Varaa juttutuokio