IlmastoAreena

IlmastoAreena ja Second Life Catwalk vaikuttivat hybriditapahtumalla

IlmastoAreena 2019 järjestettiin menestyksekkäästi Suomen ilmastopääkaupungissa Iissä suunnitelmana tehdä tapahtumasta vuosittainen ihmiset yhteen tuova foorumi ilmastokeskusteluille. Globaali pandemia muutti suunnitelmia, jolloin Harva ja IlmastoAreena lähtivät yhteistyössä suunnittelemaan ja konseptoimaan IlmastoAreenan virtuaalitapahtumia sekä uudistamaan IlmastoAreenan digitaalista markkinointia. Yhtenä yhteistyön pilottiprojektina Harva pääsi toteuttamaan IlmastoAreenan ja Second Life Catwalkin virtuaaliset workshopit kestävästä muodista. 

IlmastoAreena ja Second Life Catwalk vaikuttivat hybriditapahtumalla }}

Kestävän muodin opetusta virtuaalisesti

IlmastoAreenan tavoitteena on nostaa esille jatkuvaa keskustelua ilmastonmuutoksesta ja sen etenemisen ehkäisyn eteen vaadittavista toimenpiteistä. IlmastoAreenan yhteistyökumppani Second Life Catwalk on kestävän muodin ja vaatekulutuksen tapahtumaketju, jonka osana järjestetään workshopeja tuomaan esille millaisilla käytännön toimilla omassa arjessa voi toteuttaa kestävämmän vaatekulutuksen periaatteita. Workshopin sisällöt olivat Second Life Catwalkin ja IlmastoAreenan suunnittelemia, tapahtuman teknisen tuotannon ja suunnittelun ollessa Harvan vastuulla. Tapahtuman kohderyhmänä olivat nuoret ja kestävästä muodista kiinnostuneet.

Tapahtuma toteutettiin etäyhteyksillä poislukien opiskelijat Oulun lukioissa, jotka osallistuivat etätyöpajoihin omien koulujensa luokkahuoneista. Varsinaisissa workshopeissa tukea ja lisäohjeita tarjosivat Second Life Catwalkin asiantuntijat etäyhteyden välityksellä.

Tapahtuman tuotantoa johdettiin ja leikattiin studiosta Tampereelta ja tapahtuma lähetettiin livelähetyksenä Second Life Catwalkin Facebook-sivulle. Tapahtuman esittelijän ja etätyöpajojen vetäjien osuudet mahdollistettiin etäyhteydellä siten, että kaikki tapahtuman puhujat olivat eri puolella Suomea omilla laitteillaan.

Ennen tapahtumaa puhujien kanssa tehtiin laitteiston, esityksien ja yhteyksien testaaminen ja samalla varmistettiin, että toiminta ja esiintyminen etäyhteyden kautta ovat puhujille selkeää ja heillä on varma olo kokonaisuudesta.

Workshopien lisäksi tapahtuman alussa esiteltiin IlmastoAreenan ja Second Life Catwalkin yhteistyötä ja tapahtuman aikana kerrottiin lisää IlmastoAreenasta mm. työpajojen välissä esitetyillä aiemmin tuotetuilla videomateriaaleilla.

Katsojat pääsivät osallistumaan tapahtumaan chatin välityksellä. Työpajan vetäjät kannustivat osallistujia kysymään tai kommentoimaan aiheeseen työpajan aikana ja antoivat yhteystietonsa osallistujille, jotta halukkaat saisivat jatkaa keskustelua tai kysyä lisää työpajan jälkeenkin. 

Oli ilo tehdä harvalaisten kanssa töitä. Vaikka aikataulu oli tiukka, pystyimme luottamaan siihen, että hommat tulee tehtyä tyylikkäästi loppuun saakka.

 
- Hanna Lahti, Vastaava tuottaja, IlmastoAreena

Muutamassa viikossa suunnittelusta tuotantoon

Aikataulu työpajojen muuttamiseksi etätyöpajoiksi oli tiukka, sillä vielä kesän aikana - koronatilanteen ollessa rauhallinen - vaikutti siltä, että työpajat voitaisiin mahdollisesti pitää alkuperäisen suunnitelman mukaisesti fyysisenä tapahtumana. Päätös siirtymisestä kasvokkain tapahtuvista workshopeista virtuaalisiin tehtiin kuitenkin nopeasti ja tapahtuma järjestettiinkin jo muutama viikko päätöksen jälkeen. Virtuaalitapahtumien järjestäminen onkin mahdollista hyvin nopealla aikataululla.

Tapahtumaformaatin muutoksesta huolimatta tärkein kohderyhmä saatiin tavoitettua Oulun lukioissa ja lukioiden lisäksi tapahtumaan osallistui myös muita aiheesta kiinnostuneita. 

Virtuaalitapahtumat merkittävänä osana tapahtumavuotta

Second Life Catwalkin kestävän pukeutumisen verkkotapahtuma oli IlmastoAreenan ja Harvan ensimmäinen yhteinen virtuaalitapahtuma. Verkkonäkyvyyden kasvattamiseksi ja keskustelun ylläpitämiseksi vaaditaan jatkuvuutta ja syksyn aikana IlmastoAreena tuleekin julkaisemaan lisää erilaisia verkkotapahtumia, jotka tulevat olemaan osana IlmastoAreenan digitaalista tapahtumavuotta. 

Tapahtuman jälkitallenne Second Life Catwalkin ja IlmastoAreenan kestävän pukeutumisen verkkotapahtumasta voit katsoa täältä.